maanantai 12. syyskuuta 2016

Ylen Uutisluokan Triplet -sovellus ja yksilöllinen oppimispolku -idea


Yhteiskuntaopin opettajan ikuisuusongelma on se, miten pystyy opettamaan kurssit siten, että kurssin sisällöt eivät olisi auttamatta liian vanhoja. Teorian liittäminen ajankohtaisiin aiheisiin on välttämätöntä ja tähän olen pyrkinyt löytämään hyviä apuvälineitä. Kaksi toimivaa ratkaisua olen löytänyt: Olen tehnyt kurssille sähköiset sivut, jonne päivitän ajankohtaista materiaalia sekä Triplet-sovelluksen, jonka avulla saan päivittäin uutisia opetuskäyttööni, joista voin myös myöhemmin koostaa opetuskokonaisuuksia.

Työstin YH4-kurssille materiaalia ajankohtaisista aiheista. Taustalla oli ajatus myös siitä, että saan kurssin muunnettua samalla uuden opetussuunnitelman mukaiseksi kurssiksi pienellä vaivalla, kun seuraavan kerran uutta YH3-kurssia opetan. Tein kurssille oman sähköisen sivun Google.sitesin avulla ja koostin aiheittain sinne kokonaisuuksa, joiden kautta kävisin läpi ajankohtaisia aiheita.

Samaan aikaan, kun opetan YH4-kurssia, lukiomme on mukana HunrEd-hankkeessa Ylen uutisluokan Triplet-sovelluksen kehittäjäkouluna. Triplet on sovellus, jossa joka arkipäivä julkaistaan kolme ajankohtaista uutista ja niiden mukana tulee myös opettajan avuksi tehtäviä koskien päivän uutisia. Uutisia voi näyttää suoraan Tripletistä ja niitä voi jakaa opiskelijoille linkkien avulla. Toistaiseksi opiskelijat eivät pysty vielä itse kirjautumaan uutissovellukseen.

Olen hyödyntänyt Tripletiä paljon omassa opetuksessani. Sen ehdottomasti vahvimpia puolia on se, että videoiden kanssa ei tarvitse miettiä tekijänoikeudellisia kysymyksiä. Saan näyttää niitä luokassa opiskelijoille, pitää aamunavauksia Tripletin avulla ja koostaa niistä omaa oppimateriaalia. Lisäksi uutiset ovat sopivan mittaisia ja Ylen laadukasta uutismateriaalia. Yhdessä sovelluksessa on paljon erityisesti yhteiskuntaoppiin liittyvää videomateriaalia opettajalle ilmaiseen käyttöön tehtävineen. Lisäksi videot ovat siellä pysyvästi käytössä, jolloin esimerkiksi Areenan aikarajaukset eivät koske Ylen Uutisluokan videoita.

Ohessa on yksi esimerkki siitä, miten olen Tripletiä käyttänyt.

YH4-kurssi: EU-uhat

Tein muutaman oppitunnin kokonaisuuden kurssin loppuun, jossa käsittelimme erilaisia Euroopan unioniin kohdistuvia uhkia. Opiskelijat kävivät läpi yksilöllisesti eri uhkia ja selvittivät kukin omatahtisesti aina yhden aihealueen (talouskriisi, integraatio, terrorismi, ulkopoliittiset uhat). Työn pohjalle tein Canvalla kuvan, jonka päälle linkitin Thinglinkillä aiheeseen liittyviä videoita, tehtäviä ja tietolaatikoita. Opiskelijat saivat valita, työstivätkö aiheen ajatuskartaksi vai kirjoittavatko aiheesta esseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti